BISERICA SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE - MOVILIȚA NOUĂ
Hram: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Adresa: Str. Tudor Vladimirescu, nr. 38, sat Moviliţa, comuna Moviliţa, judeţul Ialomiţa
Preot paroh: Mihalache Marian Aurelian
ISTORICUL BISERICII
Această biserică parohială este aşezată în centrul Parohiei Moviliţa Nouă, în jumătatea estică a localităţii Moviliţa, în dreapta drumului rutier Urziceni-Bucureşti.
Construcţia acestei biserici a fost începută pe data de 13 mai 1906, de către comunitatea locală. Pe data de 14 octombrie 1910, a avut loc sfinţirea bisericii. Afectată grav de cutremurul din 1977, biserica a fost restaurată integral, între anii 1979-1982, unele lucrări fiind efectuate până în anul 1987, iar faţada a fost repictată în anul 2000.
PISANIA
PISANIA aşezată deasupra intrării în biserică menţionează: „Inscripţie: Acest sf. locaş cu hramul Sf. Gheorghe, ce s-a început din temelie în anul 1906 mai 13, şi s-a terminat în anul 1910 octomvrie 14, pe care s-a şi sfinţit, în Dilele MM.LL. Carol I Rege al României, şi Regina Elisaveta, şi moştenitorilor tronului Ferdinand şi soţiea sa Maria şi a fiilor săi. Fiind mitropolit primat, Atanasie Mironescu. Făcută din temelie cu cheltueala obştei sătenilor Moviliţa Nouă şi Moviliţa Veche, cu un comitet al lucrării de 30 persoane, şi la acest comitet a fost ca stăruitor, în această afacere, Gh. Teodorescu şi ca casier, Gh. Petre. arhitect şi antreprenor, Ghiţă Simionescu, Ploeşti“.
O a doua PISANIE, în interiorul bisericii, menţionează: „Acest sfânt lăcaş cu hramul Sf. Gheorghe a fost zidit în anul 1910 de locuitorii comunei Moviliţa. În anul 1977, în urma cutremurului, a suferit grave avarii ce au fost remediate sub pr. Constantin Vasile. În anul 1982, pr. fiind Niculaie Gheorghe, a fost executată pictura, de pictorul Albu Gheorghe cu ajutorul material al enoriaşilor. Resfinţirea a fost făcută de P.S. ROMAN IALOMIŢEANUL în ziua de... anul 1982“.
ARHITECTURA
Biserica este construită pe fundaţie din piatră cioplită, zidită din cărămidă cu mortar de var, învelită cu tablă şi pardosită cu mozaic. Are un plan trilobat şi dispune de patru încăperi, având trei turle din tablă, octogonale ca plan, dintre care cea mare pe naos. Are un aspect monumental, remarcându-se prin absidele naosului şi altarului, extinse mult către exterior, pentru a realiza un spaţiu întins în interiorul edificiului.
PICTURA bisericii a fost executată în anul 1910, în ulei, în stil neobizantin, de către pictorul Alexandru Dumitrescu din Ploieşti şi apoi, în stil bizantin, de pictorul Gheorghe Albu, în 1982.
Faţada a fost repictată în anul 2000, de pictorul Efrem Mircea, după cum reiese dintr-o menţiune din prima încăpere a bisericii: „Faţada acestui Sf. Locaş cu hramul Sf. M. Muc. Gheorghe s-a înfăptuit astăzi 26. august 2000. Realizată cu ajutorul şi cheltuiala oamenilor din comună Moviliţa - Parohia Moviliţa Nouă - preot paroh Nicolae Gheorghe. pictor Efrem Mircea“.
PREOŢI slujitori, de la înfiinţare până în prezent, în ordine cronologică:
- Georgescu Traian
- Constantin Vasile
- Ionescu Timișan
În prezent, slujește pc preot paroh Nicolae Gheorghe.
FOTO: Laurenţiu Tătulescu